ישנם הרבה דברים שמפתיעים הורים חדשים כאשר הם מביאים את היילוד הביתה. אחד מאותם הדברים, הוא חוסר היכולת של התינוק לווסת חום גוף - במיוחד לשמור על חום גוף. הם מאבדים חום גוף בקלות ובעיקר מהראש, בגלל שטח הפנים הגדול יחסית - זאת הסיבה שכובע הוא אביזר נחוץ אחרי הלידה, במקומות פתוחים. כאשר הם חשופים בחדר בו הטמפרטורה 23 מעלות, איבוד חום הגוף מהיר והם מרגישים כאילו הוכנסו למקום בו יש 0 מעלות צלזיוס.
המערכת שלהם לא בשלה מבחינת שימור החום במשך 8 שבועות מהלידה -
לתינוקות יש קושי רב בוויסות טמפרטורת הבסיס שלהם, שהיא סביב 37-37.5 מעלות צלזיוס. הם רגישים מאוד לשינויים בטמפרטורה החיצונית, בין אם מדובר בחום או קור. ההסתגלות לשינויי הטמפרטורה דורשת מהם הרבה מאמץ ואנרגיה. כאשר הם מנסים לווסת את חום הגוף - כל המערכת שלהם עובדת כולל השרירים וזה דורש מהם בזבוז רב של אנרגיה. כפות הרגליים והידיים שלהם נוטות להיות קרירות - וזה לא סימן שקר להם, הם פשוט שומרים על חום גוף מרכזי, זה רק אומר שהתינוק מנסה לווסת את הטמפרטורה של הגוף ועוד עסוק במרכז הגוף.
באופן פרדוקסאלי, הסיכון למכת חום או להתקררות לא תלויה בעונה של השנה בה נולד התינוק. זה עיניין פיזיולוגי. וויסות החום מתרחש במוח, והמרכז שמנווט את הכל היא בלוטת ההיפותלמוס שמתחיל לתפקד רק לאחר מספר חודשים. בנוסף, העור של התינוקות עדין מאוד ויש להם שכבת שומן דקה, ושטח הפנים של העור גדול יחסית למשקל שלהם וזו הסיבה שהם מתקשים בתחילת החיים לווסת את חום גופם והם הרבה יותר רגישים מאיתנו המבוגרים לטמפרטורה חיצונית.
בגיל חודשיים, יש שיפור ביכולת הוויסות של החום - אך אין עדיין בשלות מוחלטת. ייקח עוד מספר חודשים עד שהם יוכלו לווסת את חום הגוף בצורה יעילה ומהירה. למעשה, רק סביב גיל 18 -24 חודשים התינוקות מסוגלים להסדיר את טמפרטוקת הגוף באופן טבעי, ועדיין הם רגישים לשינויים בה יותר מאיתנו המבוגרים.
וויסות טמפרטורת הגוף של התינוק
עודכן: 16 במאי 2020
Comments