מדוע התינוק שלי בוכה? מהן הסיבות האפשריות לבכי וכיצד ניתן מענה בהתאם למצב
- אנה קוגן
- 26 בספט׳ 2024
- זמן קריאה 5 דקות
בתור הורה חדש, לשמוע את התינוק שלך בוכה יכול להיות לא פשוט ואף ליצור תחושה של תסכול ומצוקה אצל ההורה שמנסה להבין מה התינוק שלו צריך כדי לתת לו את המענה הנכון.
חשוב לדעת, שתינוקות בוכים, זו הדרך היחידה שלהם בתחילת הדרך לתקשר עם המטפלים העיקריים שלהם - ההורים או מטפל אחר, ולמעשה, כלי התקשורת היחיד שיש להם כדי לעורר את הסביבה שלהם לפעולה וחיפוש הסיבה לבכי כדי לתת מענה לאותו הצורך שהתינוק מנסה להעביר להורה.
לפעמים, לפחות בתחילת הדרך, יכול להיות שלא תדעו מה בדיוק הסיבה שבגללה התינוק בוכה הרגע, אבל, ישנן מספר סיבות שאתן יכולים לשלול בקלות בחיפוש לאותה האחת שמציקה לו הרגע. בדיוק בשביל זה כתבתי את הבלוג בנושא, כדי לתת לכל הורה כלים להתמודד עם המצב וללכת על פי רשימה מסודרת של סיבות שיכולות לעורר מצוקה אצל התינוק.
אז מהן אותן הסיבות הנפוצות לבכי של התינוק, בואו נעשה קצת סדר:
1. רעב
רעב היא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לבכי, במיוחד אצל תינוקות קטנים. סימנים לרעב כוללים תנועות חיפוש אחר הפטמה (rooting), מציצת אצבעות או הוצאת קולות מציצה. נוכל להתרשם שהתינוק לא נינוח, מניע את הגפיים ללא מטרה ומנסה לחפש אחר מקור המזון, בין אם מדובר בפטמה של האמא המניקה או הבקבוק.
תינוקות יכולים להיות רעבים לעיתים תכופות יותר ממה שנדמה, במיוחד בימים שבהם הם עוברים "קפיצות גדילה". תינוקות קטנים אוכלים לעיתים תכופות בתחילת הדרך, וחשוב לתת מענה לצורך זה.
כיצד נתמודד עם המצב?
במידה ועברו שעתיים-שלוש מההנקה האחרונה או האכלה מבקבוק, הציעו לתינוק את השד או הבקבוק. אם הוא נרגע לאחר מכן, סביר להניח שהרעב היה הסיבה לבכי. עבור תינוקות יונקים, ההנקה יכולה להימשך בתחילת הדרך כ-40 דקות משני השדיים יחד, כאשר המרווחים בין ההנקות יהיו תכופים למדי, יכול להיות גם כל שעה וחצי עד שעתיים וחצי מתחילת ההנקה. הסיבה העיכול המהיר וגם הכמויות הקטנות שהם לוקחים בזמן ההנקה מהשד. עבור תינוקות הניזונים מבקבוק, בדקו אם הכמות שנתתם בבקבוק האם היא מספקת את הצורך על פי גיל, חשוב לדעת שבתחילת הדרך התינוק יכול לאכול מנות קטנות לעיתים תכופות כפי שקורה באופן פיזיולוגי גם בהנקה, שימו לב לא להעמיס בכמויות.
2. עייפות או גירוי יתר
תינוקות עלולים להיות מגורים יתר על המידה מגירויים סביבתיים כמו רעש, תנועה או מראות חדשים. במקרים כאלה, הם עשויים לבכות כי הם חשים מותשים אך מתקשים להירדם. קורה הרבה פעמים כאשר יש פעילות לא שיגרתית עם התינוק, שמשאירה אותו ערני לאורך זמן. בדרך כלל, תינוקות קטנים ישנים יותר במהלך היום וערניים יותר במהלך הלילה בגלל השעון הצירקדי שטרם התבסס, מה שקורה לקראת 6-3 חודשים, ולכן, יכולים לבכות כאשר מגיעים לעייפות יתר ומעוניינים להירדם.
כיצד נתמודד עם המצב?
צרו עבור התינוק סביבה רגועה יותר. העבירו אותו לחדר שקט, החלישו את האור, והניחו אותו במיטה או בעריסה בצורה נוחה. ניתן גם לעטוף את התינוק בעיטוף עם שמיכה דקה (בהתחשב בטמפרטורת החדר ולבוש התינוק), לא צמוד ועדיפות להסתייע בשק שינה תואם גיל, שמדמה את תחושת הרחם ומסייע לתינוק להירגע. נסו להרגיע את התינוק באמצעות רעש לבן, מוזיקה מרגיעה או שיר שאתם שרים לו. במידה ומדובר בתינוק רך, לעיתים עיטוף, נדנוד קל, או פשוט חיבוק מרגיע יכולים להיות כל מה שהתינוק צריך כדי להירדם. זה הזמן לעור-לעור שמווסת את התינוק ובהחלט משרה עליו רוגע. כאן יכולים להשתתף גם האמא וגם האבא בפעילות שמטיבה עם ההורים ועם הילד.
3. חיתול מלוכלך
חיתול רטוב או מלוכלך ביציאה עלול לגרום לאי נוחות רבה לתינוקות, מה שמוביל לבכי, בייחוד מצב של יציאה שגורמת לגירוי העור העדין באזור העכוז של התינוק (חשוב לא לשכוח להניח במקום משחת החתלה אחרי הניקוי כדי לשמור על העור מפני פגיעה). תינוקות מסוימים רגישים יותר מאחרים למגע עם רטיבות, וחשוב לבדוק את החיתול בתדירות גבוהה.
כיצד נתמודד עם המצב?
הקפידו להחליף את החיתול לעיתים קרובות. חיתול יבש ונקי יקל מיידית על אי הנוחות של התינוק. אם מדובר בתינוק שרגיש מאוד לחיתול מלוכלך, נסו להשתמש בחיתולים סופגים ובחומרי ניקוי עדינים להימנעות מגירויים. במידה ומשתמשים בחיתולי בד חשוב מאוד לחתל לעיתים תכופות כדי להימנע מהמצב של הגירוי העורי.
4. צורך בנחמה
תינוקות לא תמיד בוכים בגלל סיבה פיזית. לעיתים, הם פשוט זקוקים לקרבה שלכם. זה טבעי שהם ירצו להרגיש בטוחים וקרובים למטפליהם.
כיצד נתמודד עם המצב?
החזיקו את התינוק קרוב לגוף, הציעו לו מגע עור לעור, או נדנדו אותו בעדינות. תינוקות רבים יירגעו כאשר ירגישו את החום שלכם וישמעו את פעימות הלב המוכרות להם. אל תהססו להניח את התינוק עליכם במנשא, דבר שיכול לאפשר לו להיות צמוד אליכם ועדיין להשאיר לכם ידיים חופשיות.
5. אי נוחות או כאב
תינוקות עשויים לחוות כאבים או אי נוחות מסיבות שונות כגון גזים, קוליק, או בקיעת שיניים. אם הם מקשיתים את הגב, מושכים את רגליהם כלפי מעלה או נראים כללית חסרי מנוחה, ייתכן שמדובר באי נוחות במערכת העיכול.
כיצד נתמודד עם המצב?
אחרי כל הנקה או האכלה, נסו לאפשר לתינוק להוציא את הגרעפס. לעיתים קרובות גזים כלואים בבטן הם הגורם לאי נוחות. ניתן גם לעסות את הבטן בעדינות בתנועות מעגליות או להניע את הרגליים בתנועת "אופניים" כדי לסייע לשחרור הגזים. במקרים של קוליק, שמתרחש בעיקר בערב, נסו להרגיע את התינוק עם נדנוד, שימוש במוזיקה רגועה או רעש לבן. הישארות בתנועה עם התינוק מרגיעה את המערכת. אמבטיה חמימה יכולה לסייע גם כן להרפיה.
6. רגישות לטמפרטורה
תינוקות רגישים מאוד לשינויים בטמפרטורה. הם עלולים לבכות אם הם מרגישים חום או קור יתר.
כיצד נתמודד עם המצב?
בדקו את טמפרטורת החדר וודאו שהיא נוחה, על פי ההמלצות 23 מעלות צלזיוס. אם לתינוק חם מדי, הסירו שכבה של בגדים או כובע, וודאו שהחדר מאוורר. אין צורך בשימוש בכובע בזמן השהות בבית, כדי להימנע מחימום יתר - במיוחד בזמן השינה על פי הממלצות של הAAP. אם קר לתינוק, הוסיפו שכבה של בגדים או השתמשו בשמיכה דקה. שימו לב לתחושות גב התינוק או בית החזה של התינוק (לא הידיים והרגליים שקרים יותר ממרכז הגוף) כדי להעריך את טמפרטורת גופו.
7. מחלה
תינוקות יכולים לבכות יותר מהרגיל כאשר הם חשים לא טוב. סימנים לכך כוללים חום, גודש באף (הפרשה של נזלת), או שינוי פתאומי בהתנהגות כמו עייפות יתר או ירידה בתיאבון.
כיצד נתמודד עם המצב?
אם אתם חושדים שהתינוק חולה, עקבו אחר סימנים נוספים כמו חום גבוה (מעל 38 מעלות לתינוקות מתחת לגיל 3 חודשים), קשיי נשימה, פריחה או הקאות תכופות. במקרים אלה, יש לפנות לרופא ילדים לבדיקה מעמיקה. לעיתים, בכי בלתי פוסק המלווה בשינויים בהתנהגות יכול להצביע על מחלה סמויה שדורשת טיפול רפואי.
איך להרגיע תינוק בוכה באופן כללי
- עיטוף של התינוק: עטפו את התינוק בשמיכה דקה ומרגיעה, כך שירגיש בטוח ומוגן.
- תנועה עדינה: נסו להניע את התינוק בצורה עדינה, אם זה בנדנוד ידיים, בקפיצות קלות על כדור פיזיו במידה ויש לכם אחד בבית עוד מתקופת ההריון או במנשא עליכם תוך כדי תנועה.
- רעש לבן: רעשים כמו מאוורר או מוזיקה שקטה ורציפה יכולים לעזור להרגיע תינוקות, במיוחד אם יש הרבה גירויים בסביבה. מכשירים של רעש לבן או יוטיוב יכולים לתת מענה.
- רפקס המציצה: אם התינוק לא רעב אבל עדיין חסר מנוחה, מציצה על מוצץ או הנקה יכולים לסייע בהרגעה.
- מגע עור לעור: מגע עור לעור עוזר לתינוקות להירגע ולהרגיש בטוחים.
מתי לפנות לרופא?
למרות שבכי הוא תגובה נורמלית אצל תינוקות, ישנם מצבים שבהם הוא עשוי להצביע על בעיה רפואית רצינית יותר. פנו לרופא במצבים הבאים:
בכי ללא הפסקה: אם ניסיתם הכל והתינוק עדיין בוכה במשך יותר משעתיים ברציפות, זה סימן שכדאי לפנות לרופא.
חום גבוה: חום מעל 38 מעלות אצל תינוקות מתחת לגיל 3 חודשים מצריך בדיקה רפואית.
שינוי בהתנהגות: אם התינוק ישנוני במיוחד, מתקשה להתעורר או לא אוכל כרגיל, יש לפנות לרופא.
קשיי נשימה או צלילים מוזרים בנשימה: כל קושי בנשימה, נשימות מהירות, צפצופים או שיעול חמור דורשים פנייה מיידית לרופא.
בכי הוא חלק טבעי מתקשורת של תינוקות. ההבנה של הסיבות הנפוצות לבכי יכולה לסייע לכם לזהות את צורכי התינוק שלכם ולהרגיע אותו בצורה מהירה
ויעילה. חשוב לזכור שכל תינוק הוא שונה, ויכול לקחת זמן ללמוד את הדפוסים של התינוק שלכם. אם אתם חוששים, תמיד עדיף לפנות לרופא ילדים לייעוץ ולוודא שהכל תקין.
Comments